... aan het woord

het wordt nieuwbouw
Buurtbewoners

François en Angelique
Een stap in de toekomst

Hondenuitrenveld
Buurtbewoner

Leon Konings
over het hondenuitrenveld

Bart van den Akker
Ontwerpteam

Karin van der Weerden
Ontwerpteam

Jozef en Gon Hendriks
Omwonende

Jozef en Gon Hendriks
Omwonende

1. Bernice van Grunsven
Klant

Bernice van Grunsven
Klant

Corinne de Wit
Omwonende

Corinne de Wit
Omwonende

Nick van Rooij
Klant

Nick van Rooij
Klant

Bart van den Akker
Klant

Bart van den Akker
Klant

François en Angelique: "Het wordt nieuwbouw."

Een stap in de toekomst

François Peeters en Angelique Nooyen (beiden 33 jaar) wonen met hun kinderen Sven (5) en Naomi (3) nu nog aan de Maassingel in Deurne, maar volgend jaar april, mei wordt hun nieuwbouwwoning van het Façadeproject in de Deurnese Sint-Jozefparochie opgeleverd. Er was de keus tussen iets bestaands en iets nieuws, maar de voorkeur ging uit naar iets nieuws, vertelt François.

"We hebben ons huis aan de Maassingel in 2008 gekocht, maar steeds hebben we met de gedachte gespeeld eens iets nieuws te kopen. We hebben onze woning weliswaar in 2013 nog verbouwd, maar in ons achterhoofd bleef het idee van een nieuwe woning bestaan. En afgelopen jaar hebben we de knoop doorgehakt. We zijn ons gaan oriënteren op een andere woning. We hebben gekeken naar bestaande woningen, maar naast de koopsom moet je ook vaak nog flink investeren in een verbouwing om het helemaal aan je wensen te laten voldoen.

In Deurne
We hoefden niet per se groter te gaan wonen en ook zelf bouwen is even nog een optie geweest, maar dit was vanwege onze werkzaamheden niet realistisch. Ik werk fulltime – en vaak onregelmatig - bij Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost en Angelique is kraamverzorgster bij de Zorgboog. Dus dat zelf bouwen was al snel van de baan.
We wilden hoe dan ook in Deurne blijven wonen. En als het even kan op een redelijke afstand van de school van onze kinderen - De Bron in De Koolhof - én niet te ver van het centrum. We hebben gekeken naar De Vennen, maar dat was iets te ver van het centrum en de school vandaan. Toen kwam het Façadeproject in beeld: nieuwbouw én de mogelijkheid een aantal zaken naar eigen wensen en inzicht in te vullen. De optie van kavel 43, een vrijstaande geschakelde woning met een aantrekkelijke en onderscheidende kleurstelling, kwam vrij en omdat we ons huis al hadden verkocht konden we snel beslissen. Twee weken later zaten we al bij de makelaar aan tafel en hebben we onze wensen kenbaar gemaakt.

François en Angelique: 'Het wordt nieuwbouw.'

Divers
Wat ons aantrekt aan de nieuwe buurt is dat er een grote diversiteit aan bewoners is; een goede mix van jong en oud en alles wat daartussen zit. En... de Sint Jozef ligt ons wel. We hebben een goed gevoel bij onze keuze. We zijn nu al volop bezig met de voorbereidingen; de woning wordt in april of mei opgeleverd, maar er moet nog het nodige gebeuren. De keuze van tegels, de keuken, het inrichten van de garage als speelkamer. Maar ook de tuin, de erfafscheiding en de grote zolder; het zijn allemaal, vooral, leuke zaken waar we nu mee bezig zijn. We kijken heel erg uit naar onze nieuwe woning en onze nieuwe buurt!"

Leon Konings

Hondenuitrenveld Fabrieksstraat

De komende periode treft u in het Weekblad voor Deurne artikelen over de Spoorzone aan. Een aantal mensen die op een of andere wijze direct iets te maken heeft met deze locatie is geïnterviewd. Hun verhalen kunt u hier lezen.

Aan de Fabrieksstraat Deurne is het Façade project in volle gang. Nieuwbouwwoningen schieten als paddenstoelen uit de grond, het gebied wordt heringericht en er ontstaat een nieuw stukje Deurne in de Sint Jozefparochie. In veel gevallen worden de huidige en toekomstige bewoners daar waar mogelijk betrokken in, met name, de inrichting van de leefomgeving. Een voorbeeld hiervan is het geplande hondenuitrenveld aan de Fabrieksstraat aan het einde van de huidige P+R. Dankzij de welwillende medewerking van de NS, die een strook grond van ca 450 m² beschikbaar stelt kan het project, waarvan buurtbewoner Leon Konings een warm pleitbezorger en kartrekker is, gerealiseerd gaan worden.

Meerwaarde voor omgeving
"Voor de NS is het van belang dat de omgeving van stations op zodanige wijze is ingericht dat de aantrekkelijkheid van het gebied wordt verhoogd," zegt Martijn Noldus Exploitatiemanager Regio Zuid Nederland bij NS Stations. "Het hondenuitrenveld zien wij duidelijk als een meerwaarde voor de leefbaarheid in de omgeving. Daarom verlenen wij graag medewerking aan dit initiatief."

Goed alternatief
Leon Konings, zelf hondenbezitter, kent het belang van zo’n omheinde voorziening: "Wat is er fijner voor een hond om enigszins vrij, zonder aangelijnd te zijn, veilig wat te kunnen ravotten met soortgenoten: het bevordert het sociale gedrag van je huisdier.
Voor de meeste honden is dit ideaal, zeker in een omgeving waarin nogal wat woningbouw is en de vrije ruimte dus beperkt. Maar ook voor de hondenliefhebbers is het dé ideale tussenoplossing; meestal kun je in het weekend wel een paar uurtjes vrij maken om met je hond naar het bos te gaan, maar op doordeweekse dagen wordt dit een stuk lastiger. Zo’n hondenuitrenveld is dan een goed alternatief. Ik ben daarom zeer blij dat de NS hiervoor een stuk van haar grond beschikbaar wil stellen."

Noldus en Konings

Beheer en onderhoud
Noldus: "Levendige stationsgebieden zijn ook in ons voordeel, dus stellen we het braakliggend terrein graag beschikbaar. We hebben met de gemeente Deurne een bruikleenovereenkomst gesloten en afspraken gemaakt over het beheer. De gemeente zorgt voor de invulling van het beheer en het onderhoud."

Gezamenlijkheid
Konings: "Wij als buurtbewoners en hondenbezitters, willen daar ook graag ons steentje toe bijdragen. Zo denken we mee over de inrichting van het terrein en kunnen we, bij de realisatie, eenvoudige hand- en spandiensten verrichten. Belangrijk is dat we in gezamenlijkheid een goede voorziening voor onze honden realiseren. Het mes snijdt hierbij aan twee kanten: wij en onze honden hebben een ontmoetingsplek én de levendigheid en de leefbaarheid van het gebied wordt verhoogd."

Interview Bernice van Grunsven

Een leuke wijk, geschikt voor huisje-boompje-beestje

Starters Bernice van Grunsven en Jasper van Dijk realiseren woondroom in nieuwbouwproject Façade

Van een krap huurappartement van 40 vierkante meter in Eindhoven naar een ruime eengezinswoning in nieuwbouwproject Façade in Deurne. Voor de jonge starters Bernice van Grunsven (23) en Jasper van Dijk (23) komt die droom binnenkort uit.

Bernice (secretaresse) en Jasper (student) wilden graag ruimer wonen, maar appartementen in Eindhoven zijn vrij duur en een eventuele verbouwing zou ook flink veel geld kosten. Toen kwam nieuwbouwproject Façade voorbij. Via vrienden en familie, die dagelijks langs de grote bouwborden bij het spoor kwamen, werden ze op het project attent gemaakt en dat maakte hen nieuwsgierig. Bernice komt zelf uit Deurne en vindt het ‘super’ om terug te gaan naar de plek waar ze is opgegroeid. “Ik hoopte altijd wel terug te keren, maar er waren steeds maar weinig huizen te koop die aansloten bij onze wensen en mogelijkheden”, zegt ze. Voor Jasper is Deurne overigens ook geen onbekende plek. Hij voetbalt er regelmatig en heeft er vrienden wonen.

Bernice van Grunsven

Nieuwbouw

Het stel stond op zich open voor bestaande bouw, maar dat bleek financieel moeilijk rond te krijgen. “We hebben best lang gekeken wat haalbaar was”, aldus Jasper. “Na gesprekken met een financieel adviseur hebben we echter besloten voor nieuwbouw te gaan. We hebben allebei wel wat spaargeld, maar dat hoeven we niet in de aankoop van het huis te steken. Daarom kunnen we dat geld gebruiken om ons huis leuk aan te kleden.” Maar nieuwbouw heeft volgens Jasper ook andere voordelen. “Alles is nieuw. Van je cv-ketel tot aan je keuken. Je kunt er dus een tijd mee vooruit. Bij bestaande woningen moet je toch dingen veranderen en dat kost een hoop geld. We vinden het er allebei ook mooier en nieuwer uitzien.”

Financiering net op tijd rond

Na gesprekken met de adviseur kon de aanvraag voor de hypotheek worden ingediend, maar dat proces ging niet van een leien dakje. “We zijn allebei best jong en daarnaast studeert Jasper nog, waardoor onze hypotheekaanvraag niet direct werd goedgekeurd”, zegt Bernice. “Dat was best spannend, omdat je stiekem al uitkijkt naar je nieuwe huis. Maar het is uiteindelijk toch gelukt een financiering te krijgen. Dat biedt hoop voor andere starters. Het zou mooi zijn als zij op basis van ons verhaal ook die stap zouden aandurven.”

Kiezen voor een uitbouw

De goedkeuring kwam net op tijd rond, zodat Jasper en Bernice nog konden kiezen voor een uitbouw, een andere stijl in de badkamer en een trapkast voor de kelder. “Dat waren beslissingen die snel genomen moesten worden, omdat de bouw steeds verder vorderde. Al met al ging het daarna heel vlot. Over enkele weken krijgen we de sleutel.”

Huisje-boompje-beestje

Jasper en Bernice moeten dagelijks voor hun opleiding en werk naar Eindhoven. Daarom is de ligging van nieuwbouwproject Façade, nabij het station, ideaal. “Ik hoef bij wijze van spreken slechts een sprintje te trekken als ik thuis de trein zie aankomen”, vertelt Bernice lachend. Maar niet zozeer de ligging nabij het station, vooral de wens om ruimer te gaan wonen was van invloed op de verhuisplannen. “Als je vijf jaar samen bent, ga je toch nadenken over kinderen en huisje-boompje-beestje”, zegt Bernice. “Bij het kiezen van een woning houd je daar ook rekening mee. Omdat ik denk dat dit een hele leuke wijk gaat worden, heb ik niet het idee dat wij binnenkort weer ergens anders zitten.”

Bernice van Grunsven (23) werkt als secretaresse bij een advocatenkantoor in Eindhoven. Vriend Jasper van Dijk (23) volgt in Eindhoven een opleiding tot psychiatrisch verpleegkundige.

Deel dit interview:

Interview Corinne de Wit

Nieuwe buren

De komende periode treft u in het Weekblad voor Deurne artikelen over de Spoorzone aan. Een aantal mensen die op een of andere wijze direct iets te maken heeft met deze locatie is geïnterviewd. Hun verhalen kunt u hier lezen.

Corinne de Wit maakt samen met drie anderen deel uit van de werkgroep Spoorzone. Deze werkgroep bestaat al een aantal jaren en fungeert als communicatiekanaal tussen de bewoners van het gebied Leembaan/Fabriekstraat en de gemeente Deurne.

Corinne: “Je kon je destijds aanmelden voor de werkgroep en dat heb ik gedaan. Op dit moment bestaat de werkgroep uit vier personen: samen met Gerda Eevers, Eric Hooglugt en Henny van der Weerden komen we eens in de twee, drie maanden bij elkaar met wethouder Helm Verhees en Vincent Snels, projectleider Spoorzone van de gemeente. In die bijeenkomsten worden we bijgepraat over het project. Het voordeel van dit overleg is dat we direct geïnformeerd worden en ook meteen vragen kunnen stellen. Het lijntje met de gemeente is kort en dat is prettig.

Corinne de Wit

Interessant

Ik vind het interessant om te zien hoe zo’n project als de Spoorzone tot stand komt. Het is een project dat al geruime tijd loopt en dat nu een gezicht krijgt met de nieuwe huizen aan de Fabrieksstraat. Hoewel we vooral geïnformeerd worden over de lopende zaken is er ook gelegenheid om vragen te stellen en suggesties te doen. Wij als bewoners van het gebied hebben dus invloed op wat er komen gaat.

Bedrijvigheid

Wij wonen op de hoek van de Leembaan / Fabriekstraat en tegenover ons is het spoor. Van het spoor hebben wij geen last. Voorheen was het hier nadrukkelijk een industrieterrein, maar inmiddels ligt de focus op wonen. Dit betekent wel dat wanneer je hier gaat wonen je, je ook moet realiseren dat er enige bedrijvigheid is.

Ingeburgerd

Ik zelf kom oorspronkelijk uit Lierop, maar durf best te zeggen dat ik goed ingeburgerd ben in de Sint Jozefparochie. Zo zat ik, onder andere, in de oudervereniging van basisschool D’n Bogerd en zit ik momenteel in de ouderraad van het Peellandcollege. We hebben vier dochters, twee zitten nog op de basisschool en twee op het Peellandcollege. Het is voor onze dochters hartstikke fijn dat de scholen zo dichtbij zijn en ook qua winkels hebben we hier in de Sint Jozef alles binnen handbereik. Ook allerlei verenigingen zijn in onze wijk te vinden, en het saamhorigheidsgevoel is hoog.

Onze woonomgeving gaat danig op de schop, maar we krijgen er iets moois voor terug. Dat we daar als bewoners in gekend worden en ook wat invloed op uit kunnen oefenen ervaar ik als positief.”

Deel dit interview:

Interview Nick van Rooij

Dit huis heeft alles wat op ons verlanglijstje stond

Nick van Rooij en Marjolein Derks gaan samenwonen in eengezinswoning in project Façade

Nick van Rooij (22) en Marjolein Derks (22) gaan voor het eerst samenwonen en pakken dat meteen groots aan: ze kochten een ruime en energiezuinige eengezinswoning in nieuwbouwproject Façade in Deurne, waar ze allebei vandaan komen.

Toen Marjolein en Nick aan hun omgeving vertelden dat ze gingen samenwonen, vond iedereen dat zo leuk dat ze regelmatig tips kregen over te koop staande huizen. Zo kwamen ze ook in aanraking met nieuwbouwproject Façade. “We gingen eerst voor een huurwoning en dachten niet meteen aan kopen”, zegt Marjolein. Toen kopen toch een optie werd, hebben ze nog even naar bestaande bouw gekeken. “Ik ben immers redelijk handig”, vertelt Nick. “Maar we werken allebei fulltime. Een verbouwing kan zo een jaar tot anderhalf jaar duren. Dat hoeft nu niet. Dit is nieuwbouw. Dit huis heeft alles wat we op ons verlanglijstje hadden staan: voldoende slaapkamers, een zolder, een tuin en een leuke en kindvriendelijke wijk eromheen.”

Nick van Rooij

Buitenkansje

Ze maakten een afspraak met de makelaar voor een intakegesprek, kregen informatie over de kosten en het aanzien van het project en waren na dat eerste gesprek meteen overstag. “Dit was echt een buitenkansje”, vertelt Nick. “We wonen straks vlak bij het station en allerlei andere voorzieningen. Bovendien is de rente laag en we realiseerden ons dat de maandelijkse lasten voordeliger zouden zijn als we kochten.’ Even twijfelden ze. Zou het treinstation niet voor geluidsoverlast zorgen? “Dicht bij een station wonen is fijn, maar je wilt niet de hele dag treinen horen.” Volgens Nick blijkt dat erg mee te vallen. “Alle muren zijn van beton, we hebben driedubbel glas en ook nog eens geluidswerende wanden op de slaapkamer. Zonder meubels hoor je het eigenlijk al niet, en mét meubels zal het huis straks minder hol klinken. Dan hoor je er waarschijnlijk helemaal niks meer van.’

Indeling laten aanpassen

Om er helemaal hun eigen huis van te maken, hebben ze de indeling een beetje laten aanpassen. “We hebben straks drie slaapkamers en een grote zolder. Daarnaast wilden we vloerverwarming, een trapkast en een grotere cv-ketel. Dan kunnen we douchen en tegelijkertijd afwassen, zonder warm water te verliezen.” Er valt ook nog wat te klussen; het stel laat de wc casco opleveren. “We wilden een hangend toilet. Die plaats ik zelf. Zo kunnen we ook de woonkamervloer laten doorlopen tot in de wc.”

Jong en hip

Tot nu toe is alles vlekkeloos verlopen, vindt het stel. “We waren ook verbaasd over hoe snel de hypotheek was geregeld”, zegt Nick. “Daarna hoefden we niet lang na te denken over deze stap.” Hun toekomstige buren hebben ze inmiddels ontmoet tijdens een kijkdag. “Dat was één grote verrassing en meteen vanaf het begin heel gezellig”, aldus Marjolein. “Iedereen was erg benieuwd en betrokken.” Marjolein en Nick denken dat hun nieuwe woonplek een hippe buurt wordt, waar straks veel jonge mensen wonen. “Wij hebben zelf een kinderwens en met drie slaapkamers en een grote zolder is daar genoeg ruimte voor. Ook de wijk is kindvriendelijk, met allemaal groenstroken, speeltuinen en basisscholen. Het wordt een plek waar we nog lang zullen wonen”, aldus Nick

Nick werkt als tekenaar/werkvoorbereider bij Jetstone. Marjolein werkt als verpleegster bij het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond.

Deel dit interview:

Interview Bart van den Akker

Een nieuwbouwhuis is op de langere termijn voordeliger

Bart van den Akker kiest in tweede instantie voor nieuwbouw, in project Façade

Een jonge buurt op een centrale locatie met een tuin op het zuiden. Zomaar een paar redenen waarom Bart van den Akker (26) een tussenwoning heeft gekocht in nieuwbouwproject Façade in Deurne. Maar ook de voordelen van nieuwbouw speelden mee bij Barts keuze. "Je hebt minder onderhoud, je loopt minder risico op allerlei verborgen gebreken en je kunt zelf zaken als je keuken, vloer en sanitair uitkiezen."

Bart, werkzaam als docent en logistiek adviseur, is geboren en getogen in de wijk St. Jozefparochie, waar ook zijn ouders nog steeds wonen. "Toen ik begon met zoeken, wist ik in ieder geval dat ik in Deurne wilde blijven", zegt hij. In het begin van zijn zoektocht keek hij naar bestaande bouw, maar uiteindelijk besloot hij voor nieuwbouw te gaan. "Want een nieuwbouwhuis is op de lange termijn voordeliger", legt Bart uit. "Je hebt minder onderhoud en je loopt minder risico op allerlei verborgen gebreken."

Bart van den Akker

Liefde op het tweede gezicht

Hoewel Bart al langer wist van nieuwbouwproject Façade, had hij aanvankelijk geen interesse. "Ik kreeg pas belangstelling voor dit project toen ik in gesprek raakte met vrienden en kennissen die er gingen kopen.". Bart stelde hen allerlei vragen, over hoe het verkooptraject is gegaan, waar ze hun informatie vandaan hebben gehaald en hoe ze eventuele opties, zoals een uitbouw, hebben geregeld. "Naarmate ik meer te weten kwam, begon het bij mij steeds meer te kriebelen." Voor Bart was de prijs een belangrijke factor, maar ook de ligging, de architectuur, de tuin op het zuiden en de energiezuinigheid van de woningen. "Ik bezocht een informatiemiddag, ging langs bij de makelaar en toen ging het eigenlijk heel snel."

Naar eigen smaak inrichten

In november vorig jaar was alles rond en over enkele weken ontvangt Bart al de sleutels van zijn nieuwe huis. "Ik heb vrij laat de knoop doorgehakt, waardoor ik niet meer kon kiezen uit de verschillende opties voor bijvoorbeeld badkamerstijlen. Ik vond de standaardoplevering vrij eenvoudig en besloot daarom het huis casco op te laten leveren. Dan kan ik het nog naar eigen smaak inrichten. In plaats van voor meerwerk zou je kunnen zeggen dat ik voor minderwerk heb gekozen", vertelt Bart lachend.

Positieve ervaring

Alles bij elkaar vond Bart het een positieve ervaring. "De communicatie voorafgaand aan de koop ging heel goed, maar erna duurde het soms iets langer om contact te krijgen. Er komt in zo’n traject veel op je af en je moet ook veel regelen. En soms weet je echt niet meer waar bijvoorbeeld de stopcontacten en de aansluitingen voor de keuken zouden komen. Maar het was zeker positief." Concrete toekomstplannen in zijn nieuwe huis heeft Bart niet. "Ik weet niet hoe lang ik er blijf wonen. Dat ligt nog vrij open allemaal. Maar het is een leuke wijk die aantrekkelijk is voor jonge mensen, met scholen in de buurt en van alles binnen handbereik. Bovendien ben je binnen vijf minuten in het dorp. Ik ben er in ieder geval klaar voor."

Bart van den Akker werkt bij Hogeschool Fontys als docent en is tevens adviseur bij KennisDC Logistiek Limburg.

Deel dit interview:

Interview Karin van der Weerden

Ontwerpteam Tasveld

Karin van der Weerden is lid van het ontwerpteam Tasveld. Samen met Leon Konings, Marieke Hilbrand, Corinne de Wit, Marc Werts en Melanie van Bussel heeft ze zich afgelopen jaar bekommerd om de inrichting van het Tasveld. Het Tasveld verrijst tegenover het Deurnese station en wordt doorsneden door een fietspad dat geflankeerd wordt door een rij bomen. Ook slingert er een wandelpad door de groenstrook met twee wadi’s, bankjes een speelheuvel en gevarieerde beplanting.

Karin: “Vanwege de natte periode na de jaarwisseling is het project wat vertraagd, maar de bedoeling is dat het Tasveld rond de zomervakantie gerealiseerd is. De benaming Tasveld herinnert aan de tijd dat op deze locatie steenfabrieken stonden. Van eind 18de eeuw tot 1976 was dit het geval. Het Tasveld was het veld waar de bakstenen ‘opgetast’ te drogen werden gelegd. Overigens verwijzen alle nieuwe straatnamen in dit gebied naar de vroegere steenfabrieken.

Karin van der Weerden

Speeltoestellen en wadi’s

Als ontwerpteam hebben we mee mogen denken over de invulling van het Tasveld. Voor ons was belangrijk dat het een open geheel zou worden, zodat er makkelijk toezicht is te houden op, onder andere, de speeltoestellen. De speeltoestellen hebben we zelf uit mogen zoeken, daar was een budget beschikbaar voor gesteld. Op het Tasveld komen ook twee wadi’s. Een wadi is de Arabische naam voor een vaak droogstaand rivierdal, maar is ook de afkorting voor Water Afvoer Door Infiltratie. Een wadi is als een bufferings- en infiltratievoorziening die functioneert als overstort en er, onder andere, voor zorgt dat het grondwater wordt aangevuld.

Inrichting

Op het moment worden het Tasveld en de omgeving ingericht. Dit geeft wel wat overlast, maar we krijgen er veel voor terug. De eerste 22 woningen zijn inmiddels opgeleverd en wanneer het Tasveld klaar is ziet het gebied er al heel anders uit. Vanaf een tekening is het nogal abstract en is het niet eenvoudig je je er een voorstelling van te maken. Gaandeweg krijgt het gebied nu letterlijk en figuurlijk vorm.

Bijdrage

Wanneer het project klaar is zit het werk voor ons erop. Maar ik kan me voorstellen dat wij, als bewoners van het gebied, samen met de toekomstige bewoners een bijdrage leveren aan het onderhoud van het Tasveld. Bij de inrichting is er rekening mee gehouden dat het onderhoud niet al te intensief is. Dit zou een stimulans moeten zijn om wat hand- en spandiensten te verrichten en tevens kweekt het verbondenheid met en verantwoordelijkheid voor dit nieuwe stukje Deurne.”

Deel dit interview:

Interview Jozef en Gon Hendriks

Het Stationsplein zag er toen heel anders uit.

Op de ingemetselde eerste steen van café-zaal Stationzicht aan de Spoorlaan staat te lezen: geplaatst door Henk Kuijpers 7-2-1969. Vijf jaar later neemt het echtpaar Jozef en Gon Hendriks Stationzicht van de familie Kuijpers (Huiberen Heintje) over. Op 1 oktober dit jaar doen Jozef en Gon, na 42 jaar, de deur voor de laatste keer op slot. De locatie wordt herontwikkeld in het kader van het Spoorzoneproject.

Jozef Hendriks is 28 jaar wanneer hij en Gon in augustus 1974 Stationzicht overneemt. Het Stationsplein zag er toen heel anders uit. Het oude witte station stond er - zonder bovenverdieping – nog en de Tramstraat liep destijds van de Stationsstraat helemaal tot aan de Oude Liesselseweg. Jozef: “In het begin was er nog geen terras en parkeerplaats. Het terras hebben we in 1975 aangelegd en de parkeerplaatsen kwamen er in 1976. In dat jaar werd ook het huidige station gebouwd.

Jozef en Gon Hendriks

Hotel

We hadden toen ook nog hotelkamers en een van die kamers werd bewoond door Klaas Vogel, een Groninger die bij Van Driel en Van Dorsen werkte. Klaas namen we dus met de inboedel over van de vorige uitbater. Vanaf de allereerste dag liepen de zaken goed. We waren net een dag bezig toen een bedrijf belde om te vragen of we 17 mensen konden huisvesten tot februari 1975. Gon: “Het waren lange dagen, ’s ochtends om vijf uur eruit en dan vaak tot twee uur ’s nachts werken.”

Bedrijvig plein

Door de jaren heen hebben Jozef en Gon het Stationsplein flink zien veranderen; het oude station maakte plaats voor een nieuw, er werd een appartementencomplex gebouwd. Vroeger heerste er flink wat bedrijvigheid op het plein; tegenover Stationzicht lag hotel Goossens, er was een benzinepomp, een taxibedrijf en een garage. Het verkeer van en naar het station nam in de loop der jaren fors toe, zeker toen Deurne een intercitystation werd. De verkeerssituatie rond het station is jarenlang behoorlijk gevaarlijk geweest, maar met de nieuwe inrichting van het plein en door de aanleg van een grote parkeerplaats aan de overzijde van het spoor is het Stationsplein een oase van rust. Jozef: “Het is een mooi en rustig plein geworden. Over iedere vierkante meter is nagedacht en dat kun je zien.”

Waardevolle herinneringen

In de bijna halve eeuw van zijn bestaan is er in Stationzicht geschiedenis geschreven. Veel verenigingen hadden en hebben er hun thuis. Het nieuwe Stationsplein is klaar voor de toekomst en herbergt daarbij ook nog eens heel veel mooie en waardevolle herinneringen.

Deel dit interview:
Top
Ik heb belangstelling  Ik heb belangstelling

Antonie Berkers
Van Santvoort Makelaars
Lagekerk 13
5751 KG DEURNE
0493 322 111
info@deurne.vansantvoort.nl

Antonie Berkers
Ligging van het project